CHAPEL

The curved shape of the roof draws the visitor’s attention as a clearly different and slightly higher building than the rest of the tombs. The pointed arch refers to the common historical and cultural heritage and allows the immediate acknowledgement of the building as a public place of cult and worship. The project’s central position is highlighted by the meeting point of two axis: the North-Southern axis is physically delimited by the project which unrolls like a ribbon. An optical connection is created on the East-Western axis with the chapel’s interiors- visible from the main entrance- and the background wall that filters the sunset’s light.

+ An accurate study of the sun path and the shadows prevents the interiors to overheat during summertime and lets the sunbeams warm up the chapel wintertime.

+ The main structure is in concrete, covered with a local limestone named Pietra di Modica, whose lightbeige colour can strongly vary from white to grey textures.

+ The openings on the southern wall, decorated with couloured glass panels, cast beautiful lightbeams inside the chapel which change constantly during the day making the inner space more dynamic.

+ Rainwater is collected from the whole ribbon-surface and gathered in two cisterns. The southern cistern is left open-air with aquatic plants growing in it. The northern cistern is covered, its water is pumped into the water channels and re-used for the cemetery garden.

PLACE:
Mazzarrone (CT), Italia

YEAR:
2010

CLIENT:
Comune di Mazzarrone

AREA:
52 mq. interno + 480 mq. esterno

DESIGN:
LPA

TEAM:
Sandra Persiani, Luigi Pardo

WordPress Lightbox Plugin